Pilates Conference

Pilates Conference on Suomen Terveysliikuntainstituutin järjestämä 2-4-päiväinen tapahtuma, jossa sekä kansainväliset että suomalaiset pilateksen huippukouluttajat käyvät läpi uusimpia pilatestrendejä, -harjoitteita-, välineitä ja tutkimustuloksia. Pilates Conference on ollut jokaisen suomalaisen pilatesohjaajan “must” tapahtuma. Pilates Conference on järjestetty jo viisi kertaa, viimeeksi vuonna 2014. Uusia Conferenceja ei juuri tällä hetkellä ole tiedossa, mutta tarkkaile jatkossakin sivustoamme, uutiskirjeitämme ja Facebook-sivuamme.

Conferenceissa vierailleet luennoijat

Pilates Conferenceissa on vuosina 2009-2014 vieraillut seuraavat ulkomaalaiset ja suomalaiset huippuosaajat:

  • Elizabeth Larkam
  • Mitsi Pippa
  • Micheal Fritzke
  • Ton Voogt
  • Anna Schrefl
  • Mike Doxey
  • Alan Herdman
  • Yamuna Zake
  • Jarmo Ahonen
  • Tuulia Luomala
  • Merja Soanjärvi
  • Maija Paulamäki
  • Reetta Rönkkö
  • Jouko Heiskanen
  • Hannu Luomajoki

Artikkeli vuoden 2012 Pilates Conferencesta

Artikkeli: K&F Professional -lehti, 2012/4
Kirjoittaja: Tiina Ranin, Kuvat: Samu Kyrklund

Pilates Conference 2012 kuva

Osallistuin PilatesHealth-ohjaajakoulutuksen innoittamana Suomen Terveysliikuntainstituutin järjestämään jatkokoulutustapahtumaan syyskuun alussa Espoossa. Ennakkoon tarkasteltuna ohjelmassa oli monta lupaavaa ja mielenkiintoista aihetta, sekä Suomessa ensikertaa vierailevia luennoitsijoita, suorastaan guruja oman alansa huipulta. Pilateksen ideologia ja liikemallit olivat avautuneet minulle peruskoulutuksen myötä ja janosin lisää oppia ja ymmärrystä tästä nerokkaasta liikuntamuodosta.

Ja jo pelkästään se tosiasia, että pääsin tasokkaaseen koulutukseen liki kotioveltani, kannusti osallistumaan sekä se, että kaksipäiväinen tapahtuma osui perjantaille ja lauantaille. Sunnuntaina sai kerrankin levätä! Se ei ole aina itsestäänselvyys liikunta-alan yrittäjälle.

Olin ennakkoon odottanut eniten kahta esiintyjää eli Jarmo Ahosta ja englantilaista Mike Doxeyta. Jarmo Ahonen luennoi lonkan ja lantion toiminnasta sekä piti aiheeseen liittyvän pilates-tunnin. Olen kuunnellut Jamia kymmeniä kertoja, enkä koskaan ole pettynyt. Aina osin tutunkin asian joukosta löytyy uusia tapoja katsoa asioita ja Jamin tapa opettaa vie mukanaan.

Jami on aina ajan tasalla tai pikemminkin hieman muita edellä ja antaa hyviä vinkkejä käytännön opetustyöhön oman praktiikkansa pohjalta. Kävimme läpi lantion hermotusta, lonkan rakennetta ja lonkkien liikeratoja. Asiaa tuli valtavasti lantion vakauttamisesta, tasapainon harjoittamisesta, linjauksista ja eri lihasryhmien yhteistyöstä, vain muutamia teemoja mainitakseni. Kynä sauhuten tein muistiinpanoja valmiisiin diatiivistelmiin, joista siirryttiin sujuvasti salin puolelle tekemään harjoitteita.

Sain runsaasti uutta ymmärrystä lantion ja lonkan toiminnasta ja apua varsinkin yksilövalmennukseen. Jamin näyttäessä eri ongelma-asentoja mietin omia asiakkaitani ja pohdin, millä harjoituksilla voisin jatkossa auttaa heitä löytämään paremman kehon tasapainon ja ongelmattomamman liikkumisen. On yksi taito osata kartoittaa virheet ja toinen, vaativampi korjata ne. Ilokseni olen huomannut, että oma silmä harjaantuu vuosien saatossa ja testaten ja joskus virheidenkin kautta löytää uusia keinoja auttaa asiakasta.

Showmies Mike Doxey

Mike Doxey workshop kuva

Olin valinnut lauantain viimeiseksi kokonaisuudeksi englantilaisen Mike Doxeyn luennon ja workshopin aiheesta ”Anatomy trains”. Mike keskittyi lonkka-lantioalueen läpi kulkevien lihaskalvojen toimintaan ja luento pohjasi Myersin ”Anatomy Trains” –kirjaan.

Tiiviin koulutuspäivän ja lounastauon jälkeen en olisi voinut paremmin valita. Pienikin raukeus häipyi sillä sekunnilla, kun Mike aloitti räiskyvän esityksensä. Noin viisikymppinen, elastinen ja eloisa Mike esiintyi paljain jaloin, treenivaatteissa ja hyppäsi välillä pöydälle ja tasapainoili lattialla ja näytti mainioita liikemalleja mm. kimmoisuuden harjoitteluun.

Erilaisilla tasapaino- ja pumppaavilla venytysliikkeillä haettiin venytystä lihaksia ympäröiviin lihaskalvoihin eli fascioihin. Lihaskalvojen dynaaminen venyttäminen vähentää lihaksen kireyttä ja parantaa mm. sen nestekiertoa. Kaksi asiatäytteistä tuntia kului kuin siivillä mielenkiintoisen aiheen parissa. Esityksen jälkeen olin valmis tilaamaan ko. kirjan ja oppimaan lisää.

Napakkaa asiaa ja toimivaa käytäntöä

Minulle uusi tuttavuus oli Pilates-kouluttaja, OMT-fysioterapeutti Merja Soanjärvi, jonka aiheena oli alaraaja ja sen haastavuus pilates-tunnilla. Merja piti asiapitoisen ja selkeän luennon alaraajojen liikkuvuuden haasteista ja sen jälkeen antoisan pilates-tunnin. Merjan käytännönläheistä opetusta ja vankka osaamista oli ilo seurata. Tapahtuman järjestäjä Marianne Kyrklund kertoi, että Merja on kysytty luennoitsija ja ”vakiokamaa” tässä tapahtumassa vankan osaamisensa ansiosta.

Sain Merjan tunnilta monta hyvää liikettä alaraajojen- ja jalkaterien harjoittamiseen sekä uusia palloliikkeitä. Myös tuttuihin liikkeisiin tuli uusia vivahteita ja koin Merjankin tunnilla monta ”ahaa-elämystä”.

Jalkateräguru Yhdysvalloista

Ehkä kaikista mystisin ohjaaja oli Yamuna Zake, jonka ”Yamuna® Foot Fitness”-tunnilla ehdin olla vain osin mukana. Yamuna käytti opetuksessaan nystyräisiä puolipalloja, jotka asetettiin jalkaterien alle ja tehtiin erilaisia venyttäviä liikkeitä jalkaterille. Suurin osa liikkeistä teki kipeää, siis todella kipeää. Ilmeisesti omat jalkateräni ovat niin huonossa kunnossa, että tällaisia rullauksia nystyröiden päällä pitäisi tehdä päivittäin. Olin rohkea ja menin Yamunan malliksi ja hän tutki laskeutunutta poikittaiskaartani sekä ongelmallisia vaivasenluitani. Näin liki tähtiä, kun hän pisti minut seisomaan nystyräpallukoille ja samalla painoi jalkateräni ulkosyrjää ja venytti päkiän kohtaa. Mutta samalla oli pakko myöntää, että harjoitusten jälkeen jalkaterä tuntui elastisemmalta ja liike vapaammalta. Kunpa vielä saisin itseni tekemään liikkeitä useammin myös kotona. Alkuinnostuksen jälkeen nystyräpallukat ovat olleet lähinnä ovistoppareina.

Antoisat koulutuspäivät ja paljon uutta opittavaa

Olin hämmästynyt siitä, että en juuri tuntenut tapahtuman osallistujia. Tavallisesti liikunta-alan koulutuksissa vähintään joka toinen on tuttu. Marianne Kyrklundin mukaan suurin osa oli fysioterapeutteja, joille Suomen Terveysliikuntainstituutin koulutukset ovat perinteisesti olleet suunnattuja. Mutta nyt on tarjolla myös PilatesHealth-koulutus liikunta-alan ammattilaisille ja voin lämpimästi suositella sitä. Suoritin I-tason lisenssin reilu puoli vuotta sitten ja sain paljon uutta ajateltavaa. Ja tietysti myös mahdollisuuden osallistua jatkokoulutukseen.

Ehkä iälläkin on osin tekemistä sen tosiasian kanssa, että en enää välttämättä kaipaa koulutuksia, joissa suoraan kopioidaan kouluttajan liike- ja askelsarjat ilman omaa asian sisäistämistä.
Pilates Conferencen tarjoama malli, jossa ensin mietitään asiaa teorian kautta ja sitten tehdään käytännönharjoitteita toimi loistavasti ja vahvisti oppimista.

-Tiina Ranin