Laadukasta ravintovalmennusta tutkittuun tietoon perustuen
Julkaistu K&F-lehdessä 2/2016. Kirjoittaja: PhysioTrainer ja FIHF Ravintovalmentaja Sini-Liisa Heinonen.
Saamme mediasta jatkuvasti ravitsemukseen liittyvää, ristiriitaista informaatiota, joka hämmentää. Tietotulvan keskellä on vaikea tietää mihin tietoon luottaa, mitä saa syödä ja kenen sanaan kannattaa uskoa. Yhä useampi tuskailee syömisen vaikeutta, kun uutisia lukiessa tuntuu, ettei mitään voi syödä. Tällaisessa tilanteessa avun voi löytää osaavan ravintovalmentajan vastaanotolta. Omakohtaisten kokemuksien lisäksi valmentajalla tulisi olla ymmärrystä muun muassa ravintofysiologiasta, sillä aina se mikä toimii itsellä, ei välttämättä toimi asiakkaalla. Ravintovalmentajan kanssa voidaan esimerkiksi käydä läpi asiakkaan käsityksiä ravitsemuksellisista asioista ja tarvittaessa oikoa niitä. Joskus tiukasti syöneen asiakkaan ruokavaliota puretaan rennommaksi, toisinaan asiakasta ohjataan syömään monipuolisemmin
Ravintovalmentajaksi huippuammattilaisten opein

Finnish Institute of Health and Fitness Oy (FIHF Oy) lanseerasi reilu vuosi sitten fysioterapeuteille suunnatun personal trainer-koulutuksen. PhysioTrainer-koulutus on saavuttanut suuren suosion ja nyt FIHF Oy toi markkinoille oman Ravintovalmentaja-koulutuksensa. Toimitusjohtaja Samu Kyrklund, mistä idean Ravintovalmentaja-koulutukseen lähti? ”Moni PhysioTrainer toivoi jatkokoulutusta ravitsemusasioihin liittyen. Myös muiden koulutusten kurssilaisilta ja Terveysverkon tapahtumissa käyneiltä oli tullut samankaltaisia toiveita. Halusimme räätälöidä laajan koulutuksen, jossa aiheita voidaan käsitellä syvällisemmin. Koulutus on avoin niin personal trainereille kuin muillekin liikunta- ja terveysalan ammattilaisille, mutta odotamme, että koulutukseen tulijoilla on ravitsemuksen perusteet hallussa.”
FIHF Oy:n toimintafilosofiana on tuottaa laadukasta, viimeisimmät tutkimustulokset huomioivaa terveys- ja liikunta-alan ohjaajakoulutusta alan ammattilaisille. Ravintovalmentaja-koulutuksen vetäjiksi saatiinkin alan huippuammattilaiset: Arvostettu ravitsemusasiantuntija ja suositun Pöperöproffa-blogin kirjoittaja Patrik Borg, Suomen todennäköisesti kuuluisin personal trainer, liikuntatieteiden maisteri Timo Haikarainen sekä Pronutritionist-blogia kirjoittava, gurun maineessa oleva ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen. Huippukouluttajien porukan muodostus alkoi siitä, että Patrik Borg oli Terveysverkon ideapäivässä luennoimassa ja sai erinomaista palautetta. ”Aloin ideoida ravintovalmentaja-koulutusta Patrikin kanssa ja hän toivoi Haikaraisen Timoa mukaan kouluttajakaartiin. Timo olikin luonnollinen valinta, sillä hän luennoi PhysioTrainer-koulutuksen ravinto-osuudet ja lisää oli toivottu”, kertoo Kyrklund. Kouluttajat tuovatkin koulutukseen kaksi hieman erilaista, mutta toisiaan täydentävää näkökulmaa. Patrik lähestyy ravinto-asioita joustavasti ja rennosti, Timolla taas on tiukempi ja tavoitteellisempi ote. Kouluttajat halusivat joukkoonsa vielä laillistetun ravitsemusterapeutin tuomaan oman tärkeän näkemyksensä esimerkiksi siitä, mikä on ravinnon merkitys tiettyjen sairauksien hoidossa. ”Kun saimme kolmannen huippuasiantuntijan, Reijo Laatikaisen, täydentämään koulutuskaartia, oli dream team valmis”, sanoo Kyrklund.
Terveyttä ruoasta

Oikeanlaisella ravinnolla voidaan ehkäistä elintapasairauksia ja myös hoitaa niitä. Siksi esimerkiksi tyypin 2 diabetesta sairastavat tai ärtyneen paksusuolen oireyhtymästä (IBS) kärsivät hyötyvät asiantuntevasta ravinto-ohjauksesta. FIHF Ravintovalmentajan ohjauksen pohjana ovat Valtion ravitsemusneuvottelukunnan vuonna 2014 julkaisemat ravitsemussuositukset sekä laaja, laadukas tutkimusnäyttö esimerkiksi erilaisten ravintolisien hyödyllisyydestä. Ravintovalmentaja-kouluttajien laaja tietopankki sekä vankka kokemuspohja tarjoavat FIHF Ravintovalmentajille ymmärrystä, tietoa ja työkaluja, joilla auttaa asiakasta voimaan paremmin.
Osa ammattitaitoa on, että tunnistaa omat rajansa. Siksi ravintovalmentaja osaa ohjata asiakkaan tarpeen mukaan, esimerkiksi syömishäiriötapauksissa sekä vakavissa ruuansulatuselimistön vaivoissa, ravitsemusterapeutin luo.
Onnistumisen kokemuksia
Laihduttajan on helppo löytää ruoka- ja treenivinkkejä lehdistä, blogeista ja televisiosta nyt hyvinvointiteeman ollessa pinnalla. Kokeillaan gluteenitonta ruokavaliota, sokeritonta kuukautta ja muutamaa eri dieettiä. Paino tippuu, mutta lopulta edessä on paluu vanhaan ruokavalioon. Silloin paino nousee takaisin alkulukemiin. Kun laihdutusyrityksiä on riittävän monta takana, tulee epäonnistumisen pelko: ”en enää yritä, epäonnistun kuitenkin, minulla ei ole itsekuria”. Ravintovalmentajalta voi saada uudenlaisen lähestymistavan ja toimivia ohjeita pitkäjänteiseen painonpudotusprosessiin. Valmentaja tarjoaa myös tukea vaikeisiin hetkiin. Ammattilaisen avulla oma edistyminen on helpompi nähdä ja onnistumisen kokemukset ruokkivat intoa jatkaa elämäntapamuutosta.
Suorituskykyä ruuasta
Ravitsemuksen merkityksestä laihdutukseen ja painonhallintaan puhutaan paljon ja myös ravinnon terveysvaikutukset saavat paljon palstatilaa. Yksi tärkeä ravintoaspekti jää kuitenkin usein mainitsematta eli se, että ravinto vaikuttaa myös suorituskykyyn. Niin kilpaurheilija kuin kuntoliikkujakin hyötyy monella tapaa siitä, että ravitsemus on kunnossa. Ruokavalio vaikuttaa niin palautumiseen, harjoitusvalmiuteen kuin treenikehitykseenkin. Esimerkiksi ateriarytmillä on suuri vaikutus suorituskykyyn ja palautumiseen. Treenilatureista ja kofeiinitableteista saatu energialataus ei riitä antamaan parastaan alkuillan treeneissä, jos edellinen ateria on ollut puolen päivän kieppeillä syöty liian kevyt lounas. Ravintovalmennuksessa liikkujan ruokavalio tarkistetaan ja sitä hiotaan tarpeen mukaan niin, että ateriarytmi on kunnossa ja asiakas saa sopivasti energiaa sekä tasapainoisesti eri energiaravintoaineita. Kun pohja on kunnossa, palautumiseen kiinnitetään huomiota ja treenit tehdään riittävällä intensiteetillä, voidaan lisähyötyä hakea tarvittaessa tutkimusnäytön valossa hyödyllisistä lisäravinteista.
Ravitsemuksesta hyvää oloa

Viisailla ravitsemuksellisilla valinnoilla voi parantaa suorituskykyä ja terveyttä sekä pitää kilot kurissa. Lisäksi ruokavaliomuutoksilla voi saada lisää vireyttä päivään ja makeanhimon kuriin. Monesti ravintoasiat saavat kuitenkin liian suuren roolin elämässämme ja erityisesti painoa pudottaneena pelätään rennon ruokailuotteen tuovan kilot takaisin. Uusia elämäntapoja opetellessa ruoka-ainevalintoihin ja säännölliseen syömiseen on totta kai kiinnitettävä huomiota, mutta ei ajatuksiemme tulisi pyöriä syömisen ympärillä vuosikausia. Ravintovalmentajan opastuksella huonot valinnat korvautuvat hiljalleen paremmilla valinnoilla, ruokailutilanne koetaan nautinnollisena eikä satunnainen herkuttelukaan aiheuta morkkista. Onneksi laadukkaita FIHF Ravintovalmentajia on todennäköisesti tarjolla pian enemmänkin, sillä ensimmäinen koulutus on saatu päätökseen ja seuraava alkaa huhtikuussa. ”Pilottikoulutuksen palautteessa keskiarvo oli 9,9. Kouluttaja- ja aihevalinnat olivat siis osuneet nappiin”, toteaa Kyrklund tyytyväisenä.
Katso seuraavan koulutuksen päivämäärät ja hae koulutukseen

Kaikki kuuntelivat koulutuksessa tarkasti, kun Pronutritionist-blogin Reijo Laatikainen jakoi tietouttaan.
