Kun fysioterapeutti löysi pilateksen
Jukka Keisala on työskennellyt yli 30 vuotta fysioterapeuttina, joista kohta 27 vuotta yrittäjänä. Lue kuinka Jukka löysi pilateksen, havaitsi lajin tehokkuuden ja valjasti siitä työkalun fyssarin työhönsä.
Kun 1992 aloittelin yrittämistä, jäi ruuhkavuosien ja ympäripyöreiden työpäivien vuoksi liikunta ensin pariksi vuodeksi melkein kokonaan sivuun. Ihmettelin, että miksi ei tunnu oikein kulkevan, kunnes hoksasin, että taitaa olla liikunnan puutetta.
Koska työpäivät olivat pitkiä ja kotona oli jossain vaiheessa jo kolme lasta, ei ollut sellaista mahdollisuutta, että olisi koko päivän kotoa pois jo oltuaan lähtenyt vielä esimerkiksi salille illalla. Ratkaisuksi tuli se, että yöunesta nipsaistaan vähän pois ja herätään aamuisin liikkumaan. Lajeja löytyi lenkkeilystä tai-chin kautta joogaan ja kahvakuulailuun. Kaikkia lajeja tuli opeteltua ihan vain kirjoista ja myöhemmin myös netistä. Tekniikat ovat siis haastavimmissa lajeissa olleet varmaankin ihan mitä sattuvat.
Päätellen siitä, kuinka hankalaa sängystä nouseminen oli seuraavana aamuna, totesin lajin tehokkaaksi.
Noin 10 vuotta sitten Ahosen Jarmo tuli Vaasaan botniahalliin pitämään esittely- ja demopäivän pilateksesta alan ihmisille. Olin lajista kuullut ja Jamoahan kuuntelee aina mielellään, joten ilmoittauduin mukaan. Päätellen siitä, kuinka hankalaa sängystä nouseminen oli seuraavana aamuna, totesin lajin tehokkaaksi. Naurettavan tuntuisia pieniä liikkeitä, joita mun kaltainen kankea tonnikeiju ei ilman pirunmoista vapinaa ja ähkimistä pystynyt tekemään! Ensikosketuksella ei kyllä tulleet mieleen control, breath, precision, flow tai mikään muukaan pilateksen perusperiaatteista. Enemmänkin tekisi mieleni lisätä periaatteiden listaan vielä survive…
Harjoitteita tuli aika nopeasti otettua mukaan työhönkin.
Taas rupesin siis opettelemaan uutta lajia kirjoista käsin. Pilateksen jälkeen pääsi aamuisin hyvin liikkeelle ja sai hien pintaan, joten tämä laji jäikin pysyvästi ohjelmistoon. Kumma kyllä kroppakin rupesi jossain vaiheessa taipumaan välillä sellaisiin asentoihin, missä se ei mun tietääkseni ollut koskaan ollut. Tätähän eivät mun kanssa samoilla kursseilla olleet usko, sillä kyllähän mulla se kurssien kankeimman titteli on aina kiistattomasti ollut. Kurssikaverit eivät vaan ole nähneet sitä, kuinka pohjalta on lähdetty liikkeelle.
Harjoitteita tuli aika nopeasti otettua mukaan työhönkin ja ne olivat hyvin käyttökelpoisia tule-asiakkaiden ja vaikeavammaistenkin fysioterapiassa.
Halusin päästä pähkäilemään asioita muiden fyssareiden kanssa.
Jossain vaiheessa tuli mieleen, että nyt voisi jonkun lajin edes opetella jotenkin perusteellisemmin ja rupesin ottamaan selvää mahdollisuuksista. Physiopilates tuntui heti siinä mielessä hyvältä ajatukselta, että halusin ehdottomasti päästä pähkäilemään asioita muiden fyssareiden eli oman porukan kanssa.
Tiesin Maren maineen eli oli varma tunne siitä, että ollaan hyvissä käsissä. Ekalla kurssilla oli muistaakseni pari tyttöä, jotka olivat valmistuneet edelliseksi jouluksi, mutta ikäero ei haitannut yhtään. Ekalla jaksolla Riku heitti ensin yläfemmat siitä, että salissa oli myös mies, mutta kyseli kyllä sitten tunnin jälkeen, että miten mä olen sinne päätynyt? Sanoin vaan että ajatus ei jättänyt rauhaan. Siitä lähdettiin opettelemaan lisää pilateksesta ja sen opettamisesta.
Koko opiskeluaika oli aivan mahtava. Meillä oli joka osiolla hyvä porukka kasassa ja erittäin hyviä keskusteluita ja hauskaa muutenkin. Meitä oli lopuksi neljä, jotka mentiin samat tasot maaliin saakka, eli kiitokset reissusta Sarille, Sariannalle ja Hennalle…
Pilateksesta saa hyviä juttuja irti fysioterapiaan sovellettaviksi.
Pidän itse nimenomaan sovellettua pilatesta ja alkeispilatesta meidän fyssareiden juttuna. Klassinen pilates on hyvää ja tehokasta liikuntaa, mutta hankalammin sovellettavissa fysioterapia-asiakkaille. Kun pitää mielessä asiakkaan ongelman ja sen, mitä kulloinkin halutaan saavuttaa tai edistää, pilateksesta saa hyviä juttuja irti fysioterapiaan sovellettaviksi. Hengittäminen, kontrolli ja keskittyminen sopivat hyvin ft-asiakkaille. Esimerkiksi kroonisille kipupotilaille se, että joutuu keskittymään hengittämiseen ja tekemiseen. Olen käyttänyt muutamalle alkeispilatesta ja on toiminut hyvin.
—
Jukka Keisala työskentelee fysioterapeuttina yrityksessä Fysios Vaasa, www.fysios.fi.
Terveysverkko on kouluttanut pilatesohjaajia ammattitaidolla jo vuodesta 2008: PhysioPilates fysioterapeuteille ja PilatesHealth muille liikunta-alan ammattilaisille.